İçeriğe geç

Forum

Üniversiteye Girişt...
 
Bildirimler
Tümünü temizle

Üniversiteye Girişte Yeni Uygulama

8 Gönderiler
7 Üyeler
0 Reactions
2,018 Görüntüleme
deephuman
(@deephuman)
Gönderiler: 3259
Famed Member
Konu başlatıcı
 
[#25924]

2009'da ÖSS sisteminde değişiklik yapmayan YÖK, 2010'da 2 aşamalı ve 6 sınavlı bir modele geçme kararı aldı .

Bir yerine altı sınav geliyor
YÖK Genel Kurulu 2010 yılında ÖSS'de uygulanacak kararları açıkladı. Karara göre 2009 yılında ÖSS sisteminde bir değişiklik yapılmayacak. 2010'da ise üniversiteye giriş sistemi iki aşamalı ve altı oturumlu bir sınav şekline dönüştürüldü. Yapılan değişikliklerin öğrencilere neler getirdiğini Uğur Dershaneleri ÖSS koordinatörü Turgay Polat ve Banu Gürün değerlendirdi. Buna göre 2010'da sınavın birinci aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), ikinci aşama Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olarak adlandırıldı. YGS'ye orta öğretimi başarıyla tamamlayan kişiler tabi tutulacak.

Nisanda yapılacak bu sınav yükseköğretime geçiş için yeterliliği ölçecek. Öğrenciler sadece YGS puanı ile açık öğretim ve 2 yıllık ön lisans programlarına yerleştirilebilecek. YGS'den alınan asgari puan ile 4 yıllık lisans programlarına yerleştirilebilmek için girilmesi gereken LYS'ye hak kazanılacak. YGS'de basit düzeyde Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri alanlarında test usulü sınav yapılacak. Temmuz başındaki LYS'de uygulanacak 5 sınav ise şöyle: 1- Matematik, Geometri Sınavı (LYS1) 2- Fen Bilimler (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavı (LYS2) 3- Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 Sınavı (LYS3) 4- Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu) Sınavı (LYS4) 5- Yabancı Dil Sınavı (LYS5) LYS'ye giren öğrencilerin puanları Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS) ve Yabancı Dil bölümlerinde hesaplanacak. YGS'deki Türkçe ve Matematik testleri de belli oranda LYS'yi etkileyecek. LYS, haziran ayında 2 hafta içinde 5 oturumda yapılacak.

BÖLÜM VE SINAV

* MF bölümlerindeki programlara yerleşmek için LYS1 ve LYS2,

* TM bölümlerindeki programlar için LYS1- LYS3,

* TS bölümlerindeki programlar için LYS3-LYS4,

* Yabancı Dil programları için sadece LYS gerekecek. Öğrenciler kendilerine güvenmeleri halinde 5 LYS sınavına da girip tercih yapabilecek. Örneğin lisede TS bölümünden mezun olan bir öğrenci kendi alanında devam etmek isterse TS içindeki LYS3-LYS4 testlerine girecek. Bu öğrenci mühendislik isterse mühendislik MF grubunda yer aldığından LYS1 ve LYS2 sınavlarına da katılacak. Meslek lisesi öğrencileri ilgi alanlarına göre TS, TM, MF testlerine girecek. Bu öğrenciler kendi alanları dışında bir alan seçerse o alanın sınavlarına katılacak. Böylece yıllardır tartışılan farklı katsayı uygulaması da ortadan kalkmış olacak.


Biz de öldük, ama her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söyledik. Teşekkürler dünya..

 
Gönderildi : 11/02/2009 12:40 pm
deephuman
(@deephuman)
Gönderiler: 3259
Famed Member
Konu başlatıcı
 

İyiki şu üniversite olayını atlatmışım ben ohh be :)

Vallahi ben okudum ama tam anlamıyla anlamadım :/


Biz de öldük, ama her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söyledik. Teşekkürler dünya..

 
Gönderildi : 11/02/2009 12:43 pm
Skullchukka
(@skullchukka)
Gönderiler: 2981
Famed Member
 

Ben anlamadım Dil mezunuysam yalnızca LYS'ye giriyorum, ne var bunun içinde dil mi var nedir öf oynak karılar gibi sistem değişiyor. :D


At which speed must I live to be able to see you again...?

Higurashi & Umineko Türkçe Altyazıları - Furude Project

 
Gönderildi : 11/02/2009 1:22 pm
sound
(@sound)
Gönderiler: 4114
Famed Member
 

ben okudum bişey anlamadım önceden millet 3 saatte ne yapıyorsa yapıyordu da şimdi iyice karban çorban bir sistem geliştirmişler kendilerince bu sene ben bir kez daha öss ye gireyimde olmazsa diplomalı ayyaş olucam :D


<a href="http://about.me/cagrisarap">Kimdir? Nedir?</a>
<a href="http://sarapdunyasi.wordpress.com">Şarap mı dedin?</a>

 
Gönderildi : 11/02/2009 1:28 pm
(@down-of-death)
Gönderiler: 662
Honorable Member
 

bana vurur zaten boyle sacma işler..2haftada bitcekmiş sınav ama artık tm mf gibi olayların pek bi anlamı kalmıyomuş daha detaylarıyla kesin degil ama ben mf ogrencisiyim ama tmden yazsam katsayıda degişiklik olsada az etki etcekmiş diye duydum..bende hepsini deneyim diyorum ozellikle dili deniycem:Dokul puanı artık %5 mi net etki etcekmiş bayagı dustu yani...detayların acıklanmasını sabırsızlıkla bekliyorum :roll: bakalım neler olcak:/


 
Gönderildi : 12/02/2009 3:10 pm
satanicdreams
(@satanicdreams)
Gönderiler: 375
Reputable Member
 

hocam bu kadar sınava girdikten sonra herifin zaten üniversiteye prof. olarak başlaması hakkıdır yani xD :D


nedenler yaratırken uzaklaş yavaşça keyifli haller kahvehanenden..

[abyss krynn]

 
Gönderildi : 14/02/2009 1:52 pm
Dushatar
(@dushatar)
Gönderiler: 1235
Noble Member
 

sınav sistemi dansözlükte mezdekeyi bile geçti


 
Gönderildi : 14/02/2009 6:53 pm
sessizzz
(@sessizzz)
Gönderiler: 186
Estimable Member
 

bu seneyi hayırlısıyla atlatmak lazım..yaptım yaptım...seneye işim zor gibi..


 
Gönderildi : 14/02/2009 7:09 pm
Paylaş: