İçeriğe geç

Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

Yaşamın Anlamı...

36 Gönderiler
22 Üyeler
0 Reactions
11.2 K Görüntüleme
HyperboreaN
(@hyperborean)
Gönderiler: 1181
Noble Member
Konu başlatıcı

[#26163]

Yaşamın anlamı hakkında tartışma oluşturmak istiyorum. Eminimki bu tartışma sert değil daha çok yaratıcı düşüncenin ürünü olabilir. İstediğim şey beyin fırtınası.

Yaşam ölümün zıttıdır diyerek kestirip atmak isterdim fakat bu kolaya kaçmak olur...

Darkness Always Kill The Light!

Blessed with Blood!

Gönderildi : 20/03/2009 1:15 am
exsaddam
(@exsaddam)
Gönderiler: 15628
Illustrious Member

2 gün önce içerken arkadaşla bu konuya geldik .Benim için yaşamın anlamı mutlu olmak veya mutlu olmayı hedeflemektir.Mutluluk kişiden kişiye göre farklı şekilde anlaşılabilir hatta farklı zamanlarda bile farklı boyutları olabilir.
Kendim gibi olabilidiğim sürece de mutlu olduğum gerçeğini gözönüne aldığımda yaşamın amaçlarından öncelikli olan bir madde kendim gibi olmaktır diyebilirim.

http://exsaddam.mybrute.com

Gönderildi : 20/03/2009 1:55 am
makeanangel
(@makeanangel)
Gönderiler: 264
Reputable Member

ya noolur bu konuyu açmayın yaaa :-D . ..düşüne düşüne düşünme yeteneğimi kaybetme noktasına geldiğim şeylerden biridir ve üzerin de en çok düşündüğüm şey...o kadar hücre içinden neden ben geldim dünyaya...o yarışı kazanmamın bir amacı olmalı ama ne çözemedim...

Gönderildi : 20/03/2009 3:23 am
(@being-and-death)
Gönderiler: 96
Estimable Member

yaşamın anlamı konusunda nihilism görüşü haklıdır aslında...

yaşamın kendinde hiç bir anlamı yok...

bi kaç örnek...

misal ağaca bakın...o ağaca ağaç ismini biz veririz.yani anlamı biz yükleriz...halbuki aslında o sadece bi canlı...herhangi bi adı yok...yani kendisinde bi ada sahip değil...

nasıl ki bizde doğduğumuzda bir isimle beraber doğmuyoruz....bir canlı olarak doğup sonra isime sahip oluyoruz...

işte aynen böyle...

yaşama anlamını insanlar verir...yaşamın kendisinde bir anlam yok...

ki zaten böyle olması çoook çooook daha iyidir...

düşünün ki yaşamın kendisinde bir anlamı var...

yaşamın kendisinde bir anlamı olsaydı robot gibi yaşamak zorunda kalırdık...dışına çıkamazdık...

imkansız olurdu çünkü dışına çıkmak...

anlam bir belirlemedir...misal ağaç kelimesinde bir anlam vardır ve bir masaya bakıpta ağaç bu diyemezsiniz...

o belirlenmiş anlam belli bir şeyi sınırlar ve bırakır....o sınırın ötesine geçemezsiniz...

yaşamında bir anlamı olmuş olsaydı tamamen belirlenmiş sınırlar içinde yaşamak zorunda kalırdık...

hiç bir farklı birşey olmazdı....

herkes robot gibi aynı şekilde yaşardı...

halbuki insanlar farklı oldukları için ve yaşama anlam verebildikleri için mutlu oluyorlar...

tamamen belirlenmiş bir durumda hiç kimsenin hiç kimseden farklılığı kalmazdı...fakat insanlar her zaman farklılık ararlar...

bu yüzden yaşamın anlamsız olması aslında çok daha iyi birşeydir...

nihilism bu konuda doğru söylemiştir...yaşam anlamsızdır...lakiiin nihilismi savunuyor değilim...

çünkü nihilism yaşam anlamsız ise o zaman hiç bir şey yapmaya değmez...nasıl olsa anlamsız...

"boşveeeer bırak yaaaa" şeklinde bir tavır takınır...

nihilismin sadece yaşamın anlamsız olduğu hakkındaki tespitine katılırım...

lakin yaşama insanlar anlam vermeli...ve yaşam anlamsız olsada insanlar kendileri anlam verip yaşamalıdırlar...

yani Albert Camus'un benimsediği tavırı onaylarım.

anlamsızda olsa sen anlam ver....

ki zaten tüm bi yaşam boyunca insanların yaptıklarıda budur...anlamsız olana anlam vermek....

anlam vermeden yaşasaydık sanırım herkes intihar ederdi...

farklı olamamak herkesle aynı olmak sanırım en zor durum olurdu insanlar için...

en azından bana göre öyle...

başkalarından farklı olmayı isterim...ki bence bu herkesin içinde var....

Being and Death - Guttural Vocals (No Effects)
Being and Death - Extreme Death Metal

The Ideabender

Gönderildi : 20/03/2009 10:35 am
Manndaudsvinter
(@manndaudsvinter)
Gönderiler: 268
Reputable Member

bence yaşama anlam katan bireyin ta kendisidir. yani başka birinin bana"yaşamın anlamı şudur" demesi aslında beni son derece rahatsız eder. çünkü nasıl bir filmi ya da bir kitabı okuduğunda kendine özel anlamlar çıkartıyorsan hayatta bunun gibidir -bana göre tabii ki- yani yaşamın anlamını kendin bulup çıkarmalısın. birinin bana gelip bu resim bunu anlatıyor demesini istemem. sanane kardeşim derim ben resime bakınca başka birşeyler çıkarıyorumdur, başka hayallere ya da başka ne biliyim saçmalıklara yönlendiriyor, saçma sapan anlamlar katıyorumdur.

kimine göre yaşamın anlamı seks kimine göre güç kimine göre para olabilir. tabii ki burda bu soruyu sorma kendi içinde ara demiyorum. çünkü insanların hayata yükledikleri anlamlara bakarak ve onları tartarakta kendin bir anlam yükleyeceksin. bu noktada önemli tabii ki.

ama şunu söyleyebilirim; bence bir bireye yaşamın anlamı nedir dediğinde sana oturupta cevap vermeye çalışıyorsa.. bilemiyorum .. bence buna cevap vermek saçma olur. yinede tartışmaya değer tabii, vesselam.

Senin çıplak cesetin
Güneşin batışı kadar güzel, güneşin ilk ışıklarıyla
Fakat senin soyulmuş, ağarmış kemiklerindi
Benim gerçekten nefesimi kesen

Gönderildi : 20/03/2009 3:05 pm
kataklysm
(@kataklysm)
Gönderiler: 4550
Famed Member

yani Albert Camus'un benimsediği tavırı onaylarım

Şaka gibi ya yok artık Ya okuyup anlamamış yada marjinal genç tripleri... :D

http://www.huunhuurtu.com/

Gönderildi : 20/03/2009 4:30 pm
exsaddam
(@exsaddam)
Illustrious Member

laf sokmak yerine fikrini belirtsen Hakan :)

Gönderildi : 20/03/2009 5:56 pm
kataklysm
(@kataklysm)
Gönderiler: 4550
Famed Member

Demek istediğim hiç bir şeyi umursamadan kader kısmet sonucu elindeki silahla sadece sıcağın rehaveti ile belkide biraz serinlemek amacıyla fellahın birini öldürüp Cezaevinde mahkemede orda burda kendini bile savunmadan hiç bişeyi umarsamadan herşeyi akışına bırakarak ölümü beklemek :D Birazda Kamü bana çok ters bir yazar Amaçsız düşüncesiz hissiz ruhsuz bir yaşamı romanlarda bile gereksiz ve acınası buluyorum Şimdi biri çıkıp o kitap felsefikti falan der Bence felsefe ve fantazi farklı olmalı :P

http://www.huunhuurtu.com/

Gönderildi : 20/03/2009 6:04 pm
WastingMyHate
(@wastingmyhate)
Gönderiler: 2309
Noble Member

Mutlu olabilmek, olmaya çalışmaktır. Tabi bunun uğrunda varını yoğunu verirsin, mutlu olabilirmisin orası ayrı.

The Broadcast like their prayers went unanswered and ignored
god, like the rest of the world, just watched in silence

Gönderildi : 20/03/2009 6:05 pm
exsaddam
(@exsaddam)
Illustrious Member

Gönderen: @kataklysm
Demek istediğim hiç bir şeyi umursamadan kader kısmet sonucu elindeki silahla sadece sıcağın rehaveti ile belkide biraz serinlemek amacıyla fellahın birini öldürüp Cezaevinde mahkemede orda burda kendini bile savunmadan hiç bişeyi umarsamadan herşeyi akışına bırakarak ölümü beklemek :D Birazda Kamü bana çok ters bir yazar Amaçsız düşüncesiz hissiz ruhsuz bir yaşamı romanlarda bile gereksiz ve acınası buluyorum Şimdi biri çıkıp o kitap felsefikti falan der Bence felsefe ve fantazi farklı olmalı :P

Camus konusunda sana katılıyorum , teslimiyet benim için en son nokta olduğu için , kesinlikle uymayacak birşey.İlla Fransız olacaksa Sartre olsun :P

Gönderildi : 20/03/2009 6:25 pm
(@being-and-death)
Gönderiler: 96
Estimable Member

Gönderen: @kataklysm
yani Albert Camus'un benimsediği tavırı onaylarım

Şaka gibi ya yok artık Ya okuyup anlamamış yada marjinal genç tripleri... :D

bence o tavrı sen anlayamamışsın :)

ya da nihilismi tam olarak bilmiyorsun...

aslında camusun tavrı derken ne demek istediğim tam anlaşılmadı sanırım...birazda ben eksik anlattım gibi ama neyse...

vaktim olduğu bi zaman bu konuyu açarak anlatırım....

Being and Death - Guttural Vocals (No Effects)
Being and Death - Extreme Death Metal

The Ideabender

Gönderildi : 20/03/2009 7:15 pm
zirtapoz
(@zirtapoz)
Gönderiler: 327
Reputable Member

Albert Camus ,insanın ilkel, anlaşılmaz ve evet anlamsız davranışlarını, yani vahşi yönünü ortayakoymuştur Yabancı romanında ,hepimizin kafasından durup dururken böyle anlamsız davranışlar geçmez mi...

Camus un dehası Veba romanında da ken dini gösterir ki bu başlığa uyan bir alıntı bu kitaptan;

(Vebadan kırılan bir kentte ölümle burun buruna yaşayan insanları anlatır ,karısı o şehirde olmayan ve hastalıktan ölmeden karısının yanına gitmek isteyen Rambert e dindar bi yaşlı kadın sorar)

"-Tanrıya inanıyor musunuz?
diye sordu hersabah kiliseye giden yaşlı kadın
hayır cevabını alınca da
-Haklısınız karınıza kavuşmanız gerek sizin,aksi halde sahip olduğunuz hiçbirşey yok demektir"

evet herkez için hayatı anlamlı kılan şey farklıdır Camus bunu çok güzel ortaya koymuş

Nihilizm garip bir görüştür"hiçbişey yoktur" demek sıradışı olsada bu konu sözkonusu olunca bibakıma nihilistim bende yaşamın herkez için kendince bir anlamı olsada yaşmın kendiliğinden mutlak bir anlamı yoktur.

Not: buarada romanı okuyalı çok olmuştu ama yanlış hatırlamıyorsam adam şehri terketmekten vazgeçmişti

Sinirliyim,Asabiyim,Metalciyim,Konuşma layynnn..

Gönderildi : 20/03/2009 8:51 pm
liquid
(@liquid)
Gönderiler: 392
Reputable Member

Aslında insan bir anlam yüklemesse, bir anlam taşımaz hayat. Ama genel olarak ta yüklenen anlamlar birey in arayıştan kurtulup mutlu olması üzerine dir. Bu anlamda bence kişinin kendi bakış açısına göre yüklediği anlamı saymassak dışında bi anlamı yoktur hayatın.

Gönderildi : 21/03/2009 5:10 pm
Freddy_myers
(@freddy-myers)
Gönderiler: 1823
Noble Member

Herkes yaşadığı yaşama anlam verir.Hani hayatın anlamı yok diyen birisi hayatta istediği şeylere sahip olamamış veya istediği şekilde yön verememiş kişilerdir.

Aslında hayatın senaristi de yönetmeni de oyuncusu da biz değil miyiz?

Hayat yer yer güzeldir yer yer çekilmezdir ama siz karar vereceksiniz buna değil mi üstatlarım yanlış mıdır?

Bence siz o işin içindeyseniz kesinlikle elinizden birşeyler gelir o konuda yani sizden bağımsız ama sizi etkileyen birşey olması biraz zordur.

Yaşamınızı güzel tutun.Güzel gözlerle bakın dünyaya

Size elinizdekilerle yetinin diyemem.Hep daha fazlasını elde etmek için çabalayın ama bu arada başkalarını da düşünün.

Eğer istediğiniz olmuyorsa da kendinizi harap etmeyin.

Mutlu olmak hepimizin hakkı.Sizlerin elinde olan birşey.Tecahül i arifane den yararlanın.Etrafınızda sürekli gerçekleşen zararsız bir olaydan kendinize pay çıkartın.

Mesela evinize yakın olan okulun Hergün aynı saatte çalan zilinin sizin için çaldığını düşünün ve o sizin mutlu olmanızı sağlasın.

yani kendiniz için yaşayın birazda.Gerektiği zaman umursamamayı bilin.

Çünkü mutlu olmadığınız sürece dünya güzel bir yer değil.

Hani size poliana olun diyemem ama ona yakın birşey olun.

Çünkü hayat mutluyken güzel arkadaşlar

it can't rain all the time

Gönderildi : 21/03/2009 5:48 pm
Zoolica
(@zoolica)
Gönderiler: 337
Reputable Member

Gönderen: @zirtapoz
Albert Camus ,insanın ilkel, anlaşılmaz ve evet anlamsız davranışlarını, yani vahşi yönünü ortayakoymuştur Yabancı romanında ,hepimizin kafasından durup dururken böyle anlamsız davranışlar geçmez mi...

Camus un dehası Veba romanında da ken dini gösterir ki bu başlığa uyan bir alıntı bu kitaptan;

(Vebadan kırılan bir kentte ölümle burun buruna yaşayan insanları anlatır ,karısı o şehirde olmayan ve hastalıktan ölmeden karısının yanına gitmek isteyen Rambert e dindar bi yaşlı kadın sorar)

"-Tanrıya inanıyor musunuz?
diye sordu hersabah kiliseye giden yaşlı kadın
hayır cevabını alınca da
-Haklısınız karınıza kavuşmanız gerek sizin,aksi halde sahip olduğunuz hiçbirşey yok demektir"

evet herkes için hayatı anlamlı kılan şey farklıdır Camus bunu çok güzel ortaya koymuş

Nihilizm garip bir görüştür"hiçbişey yoktur" demek sıradışı olsada bu konu sözkonusu olunca bibakıma nihilistim bende yaşamın herkes için kendince bir anlamı olsada yaşmın kendiliğinden mutlak bir anlamı yoktur.

Not: buarada romanı okuyalı çok olmuştu ama yanlış hatırlamıyorsam adam şehri terketmekten vazgeçmişti

Sinirliyim,Asabiyim,Metalciyim,Konuşma layynnn..

Hayatın anlamı işte burda..

O Gerçekten Konuşuyor...

Gönderildi : 10/04/2009 5:29 pm
Sayfa 1 / 3
Paylaş: