Forum
'Özgürlük'e sansür
Milli Eğitim, ünlü ressam Delacroix'nın, Fransız İhtilali'nin simgelerinden biri olan 176 yıllık tablosunu, Vatandaşlık kitabından çıkardı. Tabloda göğsü çıplak kadın figürü de yer alıyor
Bahar Atakan - Ankara
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İlköğretim Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 7. sınıf ders kitabında göğüs bölgesi çıplak bir kadının bulunduğu dünyaca ünlü resmi sansürledi. Ünlü Fransız ressam Eugene Delacroix'nın, Fransız İhtilali'nin simgelerinden olan 1830 tarihli "Liberty Leading the People" (Halka Yol Gösteren Özgürlük) başlıklı eseri ders kitabından çıkarıldı.
Kitapta 5 yıldır vardı
Resmin, geçen 5 yıl boyunca kitapta bulunmasına karşın bu yıl yer almaması dikkati çekti. Sokak çatışmalarında elbisesinin üst bölümü parçalanmış, bir elinde Fransız bayrağı, diğer elinde tüfek tutan kadının göğüslerinin görünmesi nedeniyle resmin kaldırıldığı iddia edildi.
İnkılap Kitabevi, İlköğretim Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 7. sınıf ders kitabının 5 yıllık onay süreci bitince, Talim ve Terbiye Kurulu'ndan yeniden onay almak üzere geçen yıl başvuruda bulundu. Oktay Uygun'un hazırladığı kitabın baskıya hazır nüshası kurul tarafından incelendi, ancak inceleme komisyonuna takıldı.
Düzeltti, onayı aldı
Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği kapsamında değerlendirilen kitap, kurul tarafından belirlenen tespitlerin yerine getirilmesi şartıyla kabul edildi. Tespit raporunda "sayfa 65'te bulunan resmin çıkarılması" istendi. Gerekli düzeltmelerin 7 gün içinde yapılarak teslim edilmesi gerektiği iletilince, yayınevi resmi kitaptan çıkardı ve bir kez baskıya hazır nüshayı kurula gönderdi. Kurul, bu kez "bir yıl boyunca ders kitabı olarak okutulması amacıyla" kitaba kabul verdi.
İlköğretim Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 7. sınıf ders programının yenilendiği ve gelecek öğretim yılında yeni kitaplar hazırlanacağı için, yayınevine bir yıllık onay verildiği kaydedildi.
'Sanata bakış göstergesi'
Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan da resmin kitaptan çıkarılmasının "AKP'nin eğitim ve sanata bakış açısının göstergesi" olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Yıllarca insan haklarının simgesi olan tablodaki bir kadının göğsünün görünmesi nedeniyle çıkarılması kabul edilebilir değil. AKP, ders kitaplarında ve kaynak kitaplarda kendi dünya görüşüne uygun düzenleme içine girdi."
Skandal örnekleri
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: "İslam'da ibadetin faydaları" bölümünde "Abdest alırken kullanılan su sayesinde kan dolaşımı hızlanır, alyuvar sayısı çoğalır" denildi. İfadeler tartışma yaratınca MEB, yazının Alman Dr. Albert Schalle'ye ait "Başarılı Tedaviler" kitabından alındığını açıkladı. Milliyet, kitabın orijinalinde bu ifadelerin bulunmadığını belirledi. Kitabı yazan 6 öğretmene "ihtar" verildi.
8. Sınıf Fen Bilgisi: 700 akademisyen, geçen yıl kitaptan Evrim Teorisi'nin özünü anlatan bölümün çıkarılmasına tepki gösterdi. Çelik, çıkarılan bölümün 2006'da ekleneceğini açıkladı. Dini temellere dayanan Yaradılış Teorisi'nin karşıtı olan Evrim Teorisi'yle ilgili bölümler bu yılki baskıya giremedi.
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Kitabın 2006 baskısında "Cemaatlerin hoşgörüyü desteklemeleri durumunda, ülkenin birlik ve beraberliğine katkıları olur" denildi. Kitabın 2002 baskısındaki "Kuran'ın Türkçe açıklamalarını okumalıyız" satırı çıkarıldı. MEB, gelecek yıl "cemaatler" konusunun kitapta olmayacağını açıkladı.
alıntıdır.
Böyle yönetimin allah belasını versin.
http://noiseforanewgeneration.blogspot.com/
ulkenin hali bu alistik artik ![]()
<a href="http://about.me/cagrisarap">Kimdir? Nedir?</a>
<a href="http://sarapdunyasi.wordpress.com">Şarap mı dedin?</a>
Alıştık artık.. katılıyorum
The Broadcast like their prayers went unanswered and ignored
god, like the rest of the world, just watched in silence
alıştık diyip kabullenmeyi yediremiyom bu ne yaa nasıl olurda böyle abes bir düşünce dahilinde bunu yaparlar...saçma hemde çok...milli eğitimin dine dayalı temellendirilmesi ve bu amaçla yapılan uygulamalar bana çok saçma geliyo...eğitime bi darbe olark görüyorum hepsini...
sometimes;the death is the last way to put an end your pain...
Yahu ben bunlara alışmak istemiyorum. Yeter artık be hergün başka bir şey.
NOTAYLA YARATILAN HİÇBİR ESER GÜRÜLTÜ DEĞİLDİR...
adamlar içinde domuz öğesi var diye vini the puh çizgi filmini gösterimden kaldırdılar, göğsü açıkta kadını ders kitabından çıkarmışlar çok mu?
özgürlük heykelini koyarlar tabi.çünkü amerikanın eylemleri islamla gayet bağdaşıyor ama olay göğüse bacağa geldi mi(ki haybeye de kullanılmamış anladığım kadarıyla) islam dışı oluveriyor bi anda.Allah bunların belasını versin bu ramazanda mübarek ayda beddua ediyorum.İslamı bu hale getirenlerin allah belasını versin
-Abi şimdi buraya illa ciddi şeyler mi yazmak lazım?Hebele hübele yazsak?
-Lan manyak mısın?! Romantik ol olm azcık. Biraz da karamsar takıl. Şimdi bu moda
-Hmmm tamam
"Gözlerin ıslanmış kadınım. Yağmur mu yağıyor yoksa?" Oldu mu
-Aferin
-Ehe
daha çok şey görcez gibime geliyo bu herifler yüzündenvatandaşlık bilgisi kapağına ABD nin özgürlük heykelini koymayı biliyolar ama.
yorum yok sinirlerim bozuk şimdi ters bişey söylemek istemiyorum. değmez zaten forumunda kirletmiyelim.
SMITD HER HAKKI SAKLIDIR
Kirâmen kâtib-în
Fem
Work
"Kuran'ın Türkçe açıklamalarını okumalıyız satırı çıkarıldı
Evet çok yerinde bir karar olmuş.Dinimizi anlamayalım ki beyinsiz araplar gibi tanklara taş atıp, tepeden tırnağa cahiliye devrini yaşarken kendimizi müslüman sanalım.Altımızdaki petrolü yiyecek kadar bile zekamız olmasın.Başka türlü olmaz bu.Anlamamamız lazım.
-Abi şimdi buraya illa ciddi şeyler mi yazmak lazım?Hebele hübele yazsak?
-Lan manyak mısın?! Romantik ol olm azcık. Biraz da karamsar takıl. Şimdi bu moda
-Hmmm tamam
"Gözlerin ıslanmış kadınım. Yağmur mu yağıyor yoksa?" Oldu mu
-Aferin
-Ehe
bu tür şeyleri yazı olarak bastırıp bi yerlere assak ve milleti bilgilendirsek daha faydalı olur gibime geliyor. burda sadece bizim gibi insanlara iletiliyo bu yazılar önemli olan bilmeyenlere iletilmesi...
o resmi o kitapta hatırlıom.fransız devrimiyle ilgili bi konuda özgürlüklerle ilgili bi yazının ordaydı.
Ya katlanamıyorum artık bu kadar dar zihniyetlere resmen yobazlıktır bunun adı.. Evrim Teorisi bilgisini kaldırmak ne demek ya nerden öğrenicek bu çocuklar gerekli bilgileri , sanatın en önemli eserlerinden birini kaldırmak ne demek nasıl sanat öğrenicek bu çocuklar. İlkokuldaki kıytırık blokflütlü müzik dersleriyle mi acaba.. Buna bi son verilmesi gerek darzihniyetliler herşeye kendi istedikleri gibi yön veriyolar ve yaptıklarının yanlış olduğunu hatırlatmak gerek artık...
hedon!
your children wild and filled with death...
:.::ђανєη