İçeriğe geç

Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

Mutlaka Bakın

31 Gönderiler
11 Üyeler
0 Reactions
8,122 Görüntüleme
psYchotic-eYes
(@psychotic-eyes)
Gönderiler: 2411
Noble Member

Cumhurbaskanligi bilgi edinme platformuna basvuruda bulundum bu konu icin ama hala yanit gelmedi.. Bildigimiz ve gecerliligi ortada olan bir konuda oraya basvurmamin nedeni AccurseD'nin yanlis bildigi bir konuyu yine kendi gosterdigi yontemle ispatlamakti ama hala yanit alamadim, sanirim cevap bile vermeye gerek gormediler :) .. daha fazla uzatmanin da manasi yok zaten. Yukardaki arkadas da ilgili kanun maddesine dayanarak "Cumhurbaskaninin gorev suresi dolduktan sonra her turlu siyasi hareket icinde bulunabilecegini" gostermis acik bir sekilde ve hatta guzel bir ornek vererek Suleyman Demirelin de siyasetciler arasinda ismi gecen birisi oldugunu soylemis.. Demek ki neymis; Cumhurbaskani, gorevi bittikten sonra istedigi gibi siyaset yapabilirmis..!! Bu konuda boyle bilinir bundan sonra umarim.

www.turandursun.com

EVRİM gerçeği: http://www.metaltr.net/modules.php?name=Kose_Yazilari&op=viewarticle&artid=158

Gönderildi : 10/05/2007 5:39 pm
AurorA
(@aurora)
Gönderiler: 6759
Illustrious Member

ANAYASA
İKİNCİ BÖLÜM
YÜRÜTME
I. CUMHURBAŞKANI

A. NİTELİKLERİ TARAFSIZLIĞI

MADDE 101 - Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisince kırk yaşını doldurmuş ve yükseköğrenim yapmış kendi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından yedi yıllık bir süre için seçilir.

Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri dışından aday gösterilebilmesi, Meclis üye tamsayısının en az beşte birinin yazılı önerisiyle mümkündür.

Bir kimse, iki defa Cumhurbaşkanı seçilemez.

Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeliği sona erer.

B. SEÇİMİ

MADDE 102 - Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse hemen toplantıya çağrılır.

Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından otuz gün önce veya Cumhurbaşkanlığı makamının boşalmasından on gün sonra Cumhurbaşkanlığı seçimine başlanır ve seçime başlama tarihinden itibaren otuz gün içinde sonuçlandırılır. Bu sürenin ilk on günü içinde adayların Meclis Başkanlık Divanına bildirilmesi ve kalan yirmi gün içinde de seçimin tamamlanması gerekir.

En az üçer gün ara ile yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki çoğunluk oyu sağlanamazsa üçüncü oylamaya geçilir, üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlayan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Bu oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde üçüncü oylamada en çok oy almış bulunan iki aday arasında dördüncü oylama yapılır, bu oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu ile Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri yenilenir.

Seçilen yeni Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

C. ANDİÇMESİ

MADDE 103 - Cumhurbaşkanı, görevine başlarken Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde aşağıdaki şekilde andiçer:

"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim."

D. GÖREV VE YETKİLERİ

MADDE 104 - Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarını düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir.

Bu amaçlarla Anayasanın ilgili maddelerinde gösterilen şartlara uyarak yapacağı görev ve kullanacağı yetkiler şunlardır:

a) Yasama ile ilgili olanlar:

Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde açılış konuşmasını yapmak,

Türkiye Büyük Millet Meclisini gerektiğinde toplantıya çağırmak,

Kanunları yayımlamak,

Kanunları tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri göndermek,

Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunmak,

Kanunların, kanun hükmündeki kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün, tümünün veya belirli hükümlerinin Anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesi ile Anayasa Mahkemesinde iptal davası açmak,

Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermek.

b) Yürütme alanına ilişkin olanlar:

Başbakanı atamak ve istifasını kabul etmek,

Başbakanın teklifi üzerine bakanları atamak ve görevlerine son vermek,

Gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kuruluna başkanlık etmek veya Bakanlar Kurulunu başkanlığı altında toplantıya çağırmak,

Yabancı devletlere Türk Devletinin temsilcilerini göndermek, Türkiye Cumhuriyetine gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul etmek,

Milletlerarası andlaşmaları onaylamak ve yayımlamak,

Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil etmek,

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar vermek,

Genelkurmay Başkanını atamak,

Millî Güvenlik Kurulunu toplantıya çağırmak,

Millî Güvenlik Kuruluna Başkanlık etmek,

Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilân etmek ve kanun hükmünde kararname çıkarmak,

Kararnameleri imzalamak,

Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak,

Devlet Denetleme Kurulunun üyelerini ve Başkanını atamak,

Devlet Denetleme Kuruluna inceleme, araştırma ve denetleme yaptırtmak,

Yükseköğretim Kurulu üyelerini seçmek,

Üniversite rektörlerini seçmek.

c) Yargı ile ilgili olanlar:

Anayasa Mahkemesi üyelerini, Danıştay üyelerinin dörtte birini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Askerî Yargıtay üyelerini, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi üyelerini, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini seçmek.

Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.

E. SORUMLULUK VE SORUMSUZLUK HALİ

MADDE 105 - Cumhurbaşkanının, Anayasa ve diğer kanunlarda Başbakan ve ilgili bakanın imzalarına gerek olmaksızın tek başına yapabileceği belirtilen işlemleri dışındaki bütün kararları, Başbakan ve ilgili bakanlarca imzalanır; bu kararlardan Başbakan ve ilgili bakan sorumludur.

Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamaz.

Cumhurbaşkanı, vatana ihanetten dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tamsayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlandırılır.

Ben de insanım lan!

Gönderildi : 10/05/2007 5:50 pm
AurorA
(@aurora)
Illustrious Member

anayasada c.başkanının siyasal bir partiye başkanlık edemeyeceği açık olarak söylenmiyor. Ancak "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeliği sona erer. " burada kanunun lafzına bakmak gerekir... Hiç kimse c.başkanı olduktan sonra siyasal parti kurmadıysa, c.başkanı seçilen kimsenin yapmış olduğu görev dolayısıyla siyasetten uzak kalması gerektiği düşünülebilir, ki bence mantıklıdır. Konuyla ilgili yorumları da araştırayım tekrardan yazarım :) bu arada biraz uzun tuttum konuyu... merak edilen kanun maddeleri olabilir diye...

Ben de insanım lan!

Gönderildi : 10/05/2007 5:55 pm
AccurseD
(@accursed)
Gönderiler: 1390
Noble Member

Emin misin? Hani benim kendimi ispat etmek gibi bir durum yok ama sanki sen bunda ısrarcısın. Evet anayasada böyle bir kanun yok ama Sayın Süleyman Demirel`in Cumhurbaşkanlığı seçildiği zaman döneminin 5 yıldan 7 yıla çıkarılırken değişiklik yapılan kanun tasarısında neler eklenmiş veya neler değiştirilmiş acaba hiç düşündün mü? Ya da ben bunları acaba sırf kendi egomu tatmin için mi yazdım.? Ya da Süleyman Demirel örneğini boşunamı verdim? Yahut da Süleyman Demirel her seferinde siyasete girmek için bu kadar ısrarlı iken neden giremez? Neyse ya benim yazmam hata ben kısa cevap veriyorum sırf araştırın diye ama sizler her şeyi sidik yarışına dönştürmeye çalışıyorsunuz... Benim tatmin edilecek egom yok boşuna kasmayın... Neyle ne kadar ilgilendiğinizde artık umurumda değil...

MAVİ LİMAN

Çok yorgunum, beni bekleme kaptan.
Seyir defterini başkası yazsın.
Çınarlı, kubbeli, mavi bir liman.
Beni o limana çıkaramazsın...

Nâzım HİKMET

Gönderildi : 10/05/2007 5:58 pm
aren
 aren
(@aren)
Gönderiler: 767
Prominent Member

AurorA doğru bilgiyi vermiş...Cumhurbaşkanı 7 senelik bir süreç için seçilir. Bir kimse 2 defa cumhurbaşkanı seçilemez. Cumhurbaşkanı Anayasa'da belirtilen süreç içerisinde seçilmezse TBMM seçimleri yeniler...

Bence bilgi edinmek için zaten geniş bilgiyi vermiş arkadaşımız...Fakat şu pozisyonda ne yalan söyliim ben isterdim Ahmet Necdet Sezer'i ama sonuçta benim isteklerime göre değil bir anayasa söz konusu...

Her hırsı kaybettim; birisi olma arzusu yoktu, Bir şeye ulaşma arzusu yoktu. Yalnızca kendi içime atılmıştım. Bu bir boşluktu ve boşluk insanı deli eder. Ama Işığa giden tek kapı boşluktur. Buna, ancak delirmeye hazır insanlar erişirler demektir.

Gönderildi : 10/05/2007 5:59 pm
AurorA
(@aurora)
Illustrious Member

Bende isterdim onun bir siyasi partiye öncülük etmesini... Kime oy vereceğini bilemeyen insanların hepsini bir araya toplardı bence. Ama yaptığı görev oldukça büyük bir görev ve bu görevden sonra önceki cumhurbaşkanlarının da kamuoyundan gizlendiği de bir gerçek. Herhangi bir davranışı devletin adına leke sürebilecek konumda bir insanın siyasal parti kurup bu hırs ortamında TBMM'de muhalefet yaptığını düşünebiliyor musunuz? Yaptığı görev eski olsa da, yurt dışında olsun, yurt içinde olsun insanların gözünde TC Devletini temsil eden bir kişinin, görevinden sonra bu şekilde bir oluşum içine girmesi bence hukuk mantığına terstir... Ama dediğim gibi... henüz tam araştırma yapmış değilim. Durum dışarıdan bakıldığında böyle gibi görünüyor...

Bilgi Edinme konusuna gelince... AccurseD haklıdır. Bilgi edinme amaçlı devlete TC Kimlik No.nuzu girerek soru yöneltme hakkına sahipsiniz. Ancak maalesef uzun süre alıyor cevaplamaları. Hele ki hoşlarına gitmeyen bir konuda soru soruyorsanız ne kadar zaman alır bilemem :)

Ben de insanım lan!

Gönderildi : 10/05/2007 6:07 pm
aren
 aren
(@aren)
Prominent Member

AccurseD'in burda yanlış söylediği nedir? ben olaya vakıf olamadım.. Sonuçta söylediği yanlış bir şey değil ki...

Her hırsı kaybettim; birisi olma arzusu yoktu, Bir şeye ulaşma arzusu yoktu. Yalnızca kendi içime atılmıştım. Bu bir boşluktu ve boşluk insanı deli eder. Ama Işığa giden tek kapı boşluktur. Buna, ancak delirmeye hazır insanlar erişirler demektir.

Gönderildi : 10/05/2007 6:08 pm
AccurseD
(@accursed)
Noble Member

İade-i taahütlü atsınlar cevap alırlar. Aktif siyasete girebilir mi giremez mi diye sorsunlar özelliklede. Aktif siyasetle pasif siyasetin ne anmala geldiğinide bir araştırsınlar özelliklede.

MAVİ LİMAN

Nâzım HİKMET

Gönderildi : 10/05/2007 6:13 pm
psYchotic-eYes
(@psychotic-eyes)
Noble Member

Arkadasim biseyi yanlis biliyorsan sana dogrusunu gosterenlere de saygi duymayi bilmelisin bence.. Boylesine acikca ortada olan bir konuyu hala kendi dusundugun yone cekmeye calismakla nereye varabilirsin ki?? Diyoruz iste sana "Cumhurbaskani, gorev suresi bittikten sonra siyaset yapabilir." Bu kadar acik ve basittir bu konu... Kimsenin de sidik yaristirdigi falan yok zaten gerek de yok, sahsen ihtiyacim da yok..!! Daha da tatmin olmadiysan eger Ahmet Necdet Sezere sorulan şu soruya ve verdigi yanita bi bakmani tavsiye ederim..

Sezer: "Siyasete girmeyi düşünmüyorum".
Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/405988.asp

Şu makaleyi de okumani tavsiye ederim, hernekadar Ahmet Necdet Sezer'e karsi yazilmis olsa da:
http://www.nasname.com/index.php?module=article&view=418

Yeterli degilse şu ankete de bir bak; anketin konusu: "Cumhubaskani Ahmet Necdet Sezer görev süresi dolduktan sonra bir parti kurarak seçimlere girse, ona oy verir miydiniz?"
Kaynak: http://www.pollemik.com/sonuc.asp?no=98601662522197

Bir de buraya goz gezdir: "SEZER SIYASET SINYALI MI VERIYOR??"

http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=56214

Bir sey soylemeden once arastirma yapmanin gerekliligini umarim aktarabilmisimdir.. Bundan sonra Cumhurbaskaninin gorev suresi dolduktan sonra siyaset yapamacagini nasil savunacaksin cok merak ediyorum.. Ben orneklerimi, kanitlarimi sundum hic de gerek olmadigi halde.. Eger benim ve anayasanin dedigini hala inkar ediyorsan bir ornek de senden rica edelim oyleyse..

www.turandursun.com

EVRİM gerçeği: http://www.metaltr.net/modules.php?name=Kose_Yazilari&op=viewarticle&artid=158

Gönderildi : 10/05/2007 6:14 pm
psYchotic-eYes
(@psychotic-eyes)
Noble Member

Bir siyasi partinin icine girmek; ve daha da ötesi yeni bir siyasi parti kurmaya Turk siyasi tarihinde "aktif siyaset" denilir.. Bunu da araya sikistiralim boylelikle ..

www.turandursun.com

Gönderildi : 10/05/2007 6:18 pm
ironic
(@ironic)
Gönderiler: 1719
Noble Member

Gönderen: @rahszagal
ben 2004 te pkk lıyı affedip 2007 de 4 arkasin affettigi terörist tarafından öldürülmesini saglayan bir cumurbaskanına babayı veririm efem.

pek alışkanlığım değildir +1 evet katılıyorum gibi cevaplar ama ilk kez müsadenizle ...

+1

rêve en noir et blanc ..

Gönderildi : 10/05/2007 6:19 pm
aren
 aren
(@aren)
Prominent Member

Bir siyasi oluşumun içerisine girmesi de eğer Anayasaya aykırı değilse bence bu çokta iyi olurdu ben yıllarrdır Chp'ye destek veriyorum Ama ama şu anki halinden pekte mutlu değilim açıkçası..Böyle birşey olursa eminim ki siyasi ideoloji gözetmeksizinbir çok insan Ahmet Necdet Sezer'in arkasında olacaktır..Ben Accursed'a cumhurbaşkanının 2 defa seçilemeyeceği konusunda doğru demek istedim.Bunu anayasa doğruluyor.

Yönetim konusunda çok tarafsız olması dolayısıyla bu durumu desteklerim..Olursada arkasından giderim.

Gönderildi : 10/05/2007 6:23 pm
psYchotic-eYes
(@psychotic-eyes)
Noble Member

AccurseD tatmin edebilmisimdir umarim bu konuda seni(Cumhurbaskani gorevden ayrildiktan sonra aktif olarak siyaset yapabilecegi konusunda).. bilmediklerimizin uzerinden ahkam kesmek yerine once arastirip biseyler ortaya koymaya calisirsak bu tur yanlislar icine dusmeyiz bi daha ... Sen sanirim dogru bildigini dusundugun yanlislarin butun herkes tarafindan da oyle algilandigini falan dusunuyorsun heralde.. ilginc yani

www.turandursun.com

Gönderildi : 20/05/2007 3:40 am
belenos
(@belenos)
Gönderiler: 134
Estimable Member

Arkadaşlar cumhurbaşkanı tekbir kez seçilebilir değilmi bakın size ne hatırlatıcam ....hani apdullah gül başbakanlık seçimlerini kaznamıştı sonra tayyip in sicil i var diye yasayı değiştirdi sonra tekraradan refaranduma gidildi sorna ampul kafalı başkan oldu ...yani yapılırsa yapılır bnece birkerede bu yüzden bir hileye başvurulmalı ....

Başlangıçların kölesiydim yıllar önce
L'antre Noir....Belenos

Gönderildi : 21/05/2007 11:51 am
AccurseD
(@accursed)
Noble Member

Ben bu konuyu yönlendirmeye çalıştım ama doğru başaramadım. Fakat sizin bilmedikleriniz benimde bildiklerim var. Boşuna bir yazı yazmam dikkatini çekerim. Başımı da belaya sokmaya da niyetim yok. Bir gün burdan tanıdğın birine yüzyüze anlatırım neden olamayacağını ve o da sana yüzyüze anlatır.

önder ben yönlendirmeye çalıştım ama sen beni anlatmaya çalıştığımı anlayamadın, neyse zararı yok. Evet anayasal hak ama kırmızı anayasaya aykırı. Devlette işler kişilere bağlı değildir, kişiler gider işler devam eder. Devlet esas işlern devamlılığı ve devletin bekaasıdır. Kimse kalıcı olamaz. Yoksa iş başka yerlere döner. Ama senden beklerdim ki İsmet İnönü örneğini veresin, bunu her nedense yapmadın. Genede bilgin var ama tam değil.

Belki diyeceksin Kurtlar Vadiisine döndürdün işi ama bazı gerçekler vardır her yerde her şekilde söylenmez. Bizleri aydınlattığın için teşekkür ederim.

Başka yorumda bulunmayacağım...

Ve bizzat kendin okuduktan sonra bu yazıyı sil...

MAVİ LİMAN

Nâzım HİKMET

Gönderildi : 21/05/2007 5:44 pm
Sayfa 2 / 3
Paylaş: