Forum
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünyada her yıl 130 milyon kadın ve kız çocuğu sünnet edilirken, bunlardan yaklaşık 2 milyonunun hayatı tehlikeye yaşadığı bildirildi.
Stockholm Rinkeby Belediyesi'nde Kadın Çalışmaları Merkezi'nde danışmanlık yapan ve Uçan Süpürge İsveç Sorumlusu olan Tülin Uygur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadın sünneti geleneğinin, yaygın olarak Afrika kıtasının orta bölümünde bulunan 30 ülkede görüldüğünü belirtti.
Bu bölgedeki kadınların yüzde 72'sinin, diğer Afrika ülkelerindeki bazı etnik gruplardaki veya kabilelerdeki kadınların ise yüzde 18'inin sünnetli olduğunu dile getiren Uygur, Umman, Yemen, Birleşik Arap Emirliği, Endonezya, Malezya ve Kuzey Irak'taki bazı Kürt bölgelerinde de daha az olmakla birlikte sünnet geleneğine rastlandığını söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), 1975 yılından sonra kadın sünnetini incelemeye başladığını belirten Tülin Uygur, Avrupa'nın ise 1980'den sonra Afrika'dan gelen göçler nedeniyle bu soruna ilgisinin arttığını vurguladı.
Bu ülkelerden gelen göçmenlerin, kadın sünnetini, Avrupa, Kanada, Amerika, Yeni Zelanda ve Avustralya'ya taşıdığını ifade eden Uygur, bundan sonra kadın sünnetinin, kadınlara yönelik şiddetin en uç uygulamalarından biri olarak tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun olmaya devam ettiğini vurguladı.
Tülin Uygur, ''BM verilerine göre, dünyada her yıl 130 milyon kadın ve kız çocuğu sünnet oluyor. Ayrıca yaklaşık her yıl 2 milyon kız çocuğu, sünnet nedeniyle hayatını kaybetme tehlikesi içinde yaşıyor'' dedi.
-KADIN SÜNNETİNİN KÖKENİ-
Mısır'da yapılan arkeolojik kazılarda, bazı kadın mumyaların sünnetli olduğunun belirlendiğini, kadın sünnetinin, MÖ 1600'lü yıllardan kalan duvar resimlerinde de detaylı şekilde tasvir edildiğini belirtti.
Bu verilerin, kadın sünnetinin çok eski çağlara dayandığının kanıtı olduğunu kaydeden Uygur, sünnetin, Afrika'da Hıristiyan, Müslüman, Musevilerin yanı sıra tek tanrılı olmayan dinlere inanan gruplarda da yoğun olarak uygulanmasının, geleneğin tarihinin, tek tanrılı dinlerden daha eski olduğunu gösterdiğini kaydetti.
-ÇOCUK SAYISI KADAR SÜNNET-
Uygur, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, kadın sünnetinin, delme, dağlama, kazıma, vajinanın içine, kanamaya yol açacak çeşitli bitkiler yerleştirme gibi şekillerde uygulandığını belirtti.
Cibuti, Somali ve Sudan'da ise kadınların yüzde 98'inin, sünnetin en ağır şekli olan ''firavun yöntemi-infibulation'' ile sünnet edildiğini bildiren Uygur, ayrıca Mısır'ın güneyi, Eritre, Etiyopya, Gambia, Çad, Kenya ve Mali'nin bazı bölgelerinde de bu tür sünnetin uygulandığını kaydetti.
Uygur, firavun yönteminde, kadınların her doğum sonrası yeniden sünnet edildiğini, doğurdukları çocuk sayısı kadar sünnet olduğunu, aynı acıları defalarca aynı yoğunlukta yaşamak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
-''SÜNNETLİ KIZLARIN STATÜLERİ YÜKSELİYOR''-
Sünnet yaşının bölgelere göre değiştiğini ifade eden Uygur, Etiyopya ve Nijerya'da kız bebeklerin 8 günlükken, Mısır'da 3-8, Sudan'da 5-8, Somali'de 4-10 ve diğer pek çok ülkede ise 13-15 yaşları arasında sünnetin yapıldığını kaydetti.
Sünnetin, genital bölge uyuşturulmadan bıçak, traş bıçağı, keskin cam parçaları ve keskin teneke kenarları kullanılarak yapıldığını anlatan Uygur, yaranın tutturulmasında ise ağaç dikenleri, kemik çiviler, iğne, hayvan kılları ve deriden elde edilen ipliğin kullanıldığını kaydetti.
Uygur, kadının sünnet edilmesinin, ''büyümenin'' ve ''kadınlığa atılan ilk adımın gereği'' olarak tanıtıldığını ifade ederek, ''Sünnet olan kızlara hediyeler ve elbiseler sunulur. Az çığlık atan kızlar, herkesin beğenisini ve takdirini alırken, çok çığlık atan kızlar, hem acıları, hem de utançlarıyla başbaşa bırakılır. Ancak sonuçta sünnetli kızların genel olarak çevrelerinde statüleri yükselir. Evlenmeleri garanti altına alınır'' dedi.
Sünnetle birlikte sağlık sorunlarının da başladığını anlatan Uygur, uyuşturulmadan ve steril olmayan araçlarla yapılan müdahalenin hemen ardından kan kaybına bağlı şok, kansızlık, kan zehirlenmesi, enfeksiyonlar, idrar yaparken yaranın yanması gibi sorunların ortaya çıktığını ifade etti.
Tülin Uygur, gelişmiş ülkelerin, Afrika'nın sadece yeraltı ve yerüstü kaynaklarıyla ilgilenmesinin, bazı misyoner grupların da olayı sadece ''antropolojik boyutlarıyla'' incelemesinin, sorunun göz ardı edilmesine yol açtığını belirtti.
2007 tarihli bir haber:
Mısır’da bir kız sünnet edilirken öldü
Mısır’da 12 yaşındaki bir kız çocuğunun sünnet edilirken ölmesi halkın tepkisini çekerken, kadın sünneti uygulaması tamamen yasaklandı.
KAHİRE - Badür Şakir adlı kız çocuğunun bu ay başında ruhsatsız bir klinikte yapılan sünnet sırasında yaşamını yitirmesi gazetelerce yakından takip edilirken, halk arasında kızgınlık yaratması üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı yetkilileri, kadın sünnetine ilişkin bir kararname çıkardı.
Kararnameyle, yasanın kadın sünnetinin sağlık gerekçesiyle yapılmasına izin veren hükmü iptal edildi. Kadın sünnetini tamamen yasaklayan kararname, sünnetin doktorlar ve hemşireler dahil hiçkimse tarafından, devlet hastanelerinde bile yapılamayacağını belirtiyor.
Ölümle ilgili yapılan incelemede, kızın anestezi uygulamasındaki hata yüzünden öldüğü saptanmıştı.
Kızın annesi Zeynep Abdülgani, doktorun şikayetini geri çekmesi için kendisine 3 bin dolar rüşvet teklif ettiğini açıkladı.
BM Çocuk Fonu UNICEF tarafından 2003’te yayınlanan raporda, Mısır’da evli kadınların yüzde 97’sinin sünnetli olduğu belirtilmişti.
Mısır'da tamamen yasaklandı diyelim peki diğer ülkelerde halen dewam etmekte(örn;somali) olan bu gelenek, kadınları cinsel anlamda hissizleştirip erkeğin başarısız bir deneyim yaşamasını engellemek amaçlı wahşet ne zaman son bulacak dersiniz???
Annon Edhellen edro hi ammen!
Hiç kimse misin bilmem ki nesin
Hımm biliyorum ben bunu rahmin kenarlarını kesiyorlar...
Darkness Always Kill The Light!
Blessed with Blood!
Ben klitorisi kesiyolar diye biliyorum
Ömrümde tek bir zevkim var,boks.
Kadın sünneti, klitorisin kesilmesi demektir. Farklı uygulamaları vardır. Bazı uygulamalarda, yalnızca klitoris kesilirken bazılarında küçük ve büyük dudakların da kesildiği görülür. Bu uygulamalar genellikle tıbbî sorunlara yol açar. Uygulayıcılar, genellikle sağlık personeli değildir. Uygulama sırasında hijyen kurallarına uyulmaz. Ortamda veya kullanılan aletlerde bulunan mikroplar, kadın cinsel organlarında enfeksiyona neden olur. Bu enfeksiyonlar kendiliğinden düzelirken, bölgede nedbe dokusu oluşur, yaralar büzüşür. Bunlar cinsel birleşme sırasında kadının ağrı duymasına neden olabildiği gibi, enfeksiyonlar tekrarlayabilir. Klitorisin kesilmesi ile, kadının cinsel hazzı ve orgazm kapasitesi, kalıcı ve geri dönüşsüz olarak bozulur.
Annon Edhellen edro hi ammen!
Hiç kimse misin bilmem ki nesin
Kısırlaştırma gibi bişey resmen. Saçmalık.
hedon!
your children wild and filled with death...
:.::ђανєη
iğrenç okumuştum daha önce bu kadarı da olmaz ki.delilik
bileğini kestin / bileğimi kestim..
ordan çıkan iki damarı bağladık birbirine
artık yeni dolaşımın adı sevda dır!..
Aklım hafsalam almıyor. İnsan aklı ile yol da bulur, uçurumun dibi de! Merakımız ve istemimiz ile iyiyi de icat ediyoruz, en beterini de...
Scream dinmez flag of hate inmez! ![]()
Haadi hayırlı thrashler!
Üstelik uyuşturmadan yapıyorlarmış.
Allah akıl fikir versin ne diyelim....
Lorelei,
A poet of tragedies, scribe i lauds to death,
Yet who the hell was i to dare?
Lorelei,
Canst thou not see thou to me needful art?
Canst thou not see the loss of loe painful is?
Bende bir ara duymuştum öncelerden kocaları gurbete işçi olarak giden kadınları sünnet ediyorlardı. Eğer bir arsızlık yapıp, başka biriyle birlikte olur ise diye. Tedbir amaçlı.. Adil değil ama kafa yapıları böyle işte ![]()
MAKE A CHANGE... KILL YOURSELF!
insanlık dışı..statü yükseltiyomuş.peh..uzak doğudaki demir ayakkabı hikayesi gibi bişey bu da.4-6 yaşlarında parmakları kırıp ayağı sarıp tıkıştırıyolarmış kalıba.yapmayan kızlar evde kalıyomuş...topuk düşmesi,ayağın çürümesi,kopmasıv.s. sakıncaları da var tabi..
inşallah tamamen kalkar bu sünnet uygulaması..son derece iğrenç.
life down here is just a strange illusion...
insanlık dışı..statü yükseltiyomuş.peh..uzak doğudaki demir ayakkabı hikayesi gibi bişey bu da.4-6 yaşlarında parmakları kırıp ayağı sarıp tıkıştırıyolarmış kalıba.yapmayan kızlar evde kalıyomuş...topuk düşmesi,ayağın çürümesi,kopmasıv.s. sakıncaları da var tabi..inşallah tamamen kalkar bu sünnet uygulaması..son derece iğrenç.
demir ayakkabı meselesi de igrenç bu da igrenç...
cok sacma gereksiz. ne kadar ilkel ya. uyusturmadan üstelik saglıga zararlı yani ölenler oluyor. sacmalık ya
....ben kendi gözümün içindeki saç teliyim.
www.furisdead.com
www.thehungersite.com
LİNKLERE LÜTFEN BAKINIZ!
Ne lan bu böyle.. Nasıl bi iCATTIR bu..
Nefrete Sevgiden Daha Çok Güvenirim Dedi ŞeYTaN..ÇÜNKÜ NEFRETİN SAHTESİ OLMAZ..!
bu kadarda erkekliğe özenilmezki abi..
http://metaltr.mybrute.com
Merak ettiğim nerelerini sünnet ettiriyo bunlar ya ![]()
İmzaya banner koymak yasaktır..
