İçeriğe geç

Forum

Bildirimler
Tümünü temizle

Hedonizm (Hazcılık)

4 Gönderiler
4 Üyeler
0 Reactions
1,949 Görüntüleme
aren
 aren
(@aren)
Gönderiler: 767
Prominent Member
Konu başlatıcı

[#21591]

Hedone kelime anlamı; Haz, zevk, hoşlanma, neşe, sevinçtir.

İnsanlar yaradışıları gereği acıdan kaçıp hazza yönelen, haz peşinde koşan varlıklardır. Hedonizm ilk çağda ilk kez Sokrates'in öğrencisi Aristipos tarafından temmsil edilir. Hazzın tek bir türden ibaret olduğunu, yoğunluk bakımından farklı düzeylerde hissedildiğini, yaşandığını ileri süren Aristippos bunu insan doğasına dayandırır.

Aristippos hazzı türlere ayırmamıştır.bedensel hazza indirgemiştir bu bağlamda "niceliksel hazcılık" olarakta adlandırılır.

Theodoros, kişiyi zevk düşkünü , toplumsal sorumluluklarrı dikkate almayan, egoist hazcılığa dönüştürmüştür.

Hegasias ise; insanların aslında hep acı çektiklerini ileri sürerek "hazcı kötümsercilik" olarak adlandırılan görüşün temsilcisi olmuştur. Hegasias'a göre hazza ulaşmak pek mümkün olmadığı için yapılacak şey acıdan kaçmaktır.

Hedon mitolojide ise;Zeus'un yarattığı en özel yaratıktır.

Kısaca özet geçtim geniş bilgisi olan arkadaşlarla paylaşalım!

Her hırsı kaybettim; birisi olma arzusu yoktu, Bir şeye ulaşma arzusu yoktu. Yalnızca kendi içime atılmıştım. Bu bir boşluktu ve boşluk insanı deli eder. Ama Işığa giden tek kapı boşluktur. Buna, ancak delirmeye hazır insanlar erişirler demektir.

Gönderildi : 26/12/2007 12:42 am
konserve
(@konserve)
Gönderiler: 3587
Famed Member

böyle bir felsefeyle hayat sürdürülebilir mi?

http://metaltr.mybrute.com

Gönderildi : 26/12/2007 12:46 am
ahriman
(@ahriman)
Gönderiler: 218
Reputable Member

sanırım bugün underground edebiyatın ve metal müziğin beslendiği temel felsefelerden biridir bu felsefe..küçük iskender bir hedonistir ve tabiki charles bukowski

Kuş öldürenler şair olur..

Gönderildi : 12/03/2008 8:42 pm
MetALgOds
(@metalgods)
Gönderiler: 782
Prominent Member

nietzsche de hayat bulan tamamıyle kişisel kaygılarla örülü bir akım ve tamamıyle romantik birtakım isteklerle ve güçle bağıntıl çaılşan bir savunu.ayrıca içgüdülerin savunuculuğunu yapan birçok akımdan biri

Yaratmak güç istencinin en kudretli belirtisidir.
Karanlık da ona yataklık eder !

http://www.felsefehayat.net/

Gönderildi : 24/03/2008 2:59 pm
Paylaş: