
İstanbullu Death Metal Grubu Notr`ile keyifli bir röpotaj yaptık
Tarih: 22.07.2006 Saat: 09:40 Konu: Yerli gruplar

İstanbullu sevilen death metal grubu Notr'un hakkında Merak ettikleriniz ve Grubun geleceğe yönelik planları, projeleri hakkında yeterli bilgisi olamayan okurlarimiz için grubun kuruluş döneminden bugünlere geliş sürecinden lafladık? Umarım sizde beğenirsiniz ;)
Arda: Öncelikle grubun geçmişine gidelim biraz grup elemanlarını biraz tanıyalım, Notr grubu kimlerden oluşuyor? Kim hangi enstrümanı çalıyor? , Nasıl ve ne zaman oluştu bahseder misin?
Volkan:: öncelikle merhaba metaltr ailesine.Notr grubu 1999 sonunda kuruldu.Çeşitli değişiklikler sonunda; davulda taner öztonbul,bass gitarda çağrı gürleyük,vokal-gitarda ise volkan koca(ben:) bulunuyor.
detaylar: Diğer merak edilenler için röportaj haberin devamında sizi hazır bekliyor..
.
Arda: Bilmeyenler için Grubun kuruluşundan bu yana hala kimler çalmaya devam ediyor? müzikal açıdan grubunuzda neler değişti? Şu anki kadro yeterli mi?
Volkan:: Grubun kuruluşundan bu yana sadece ben mevcutum.Diğer elemanlar bi kaç kez değişti ama demirbaş benim sanırım:)
Grup müzikal açıdan çokça değişti elbette.Bu değişimde olgunlaşan müzik zevki ve eleman değişikliklerinin etkisi vardı.İlk kurulduğu zamanlarda hardcore soundlu müzik yapmayı amaçlayan Notr,şu an çok daha değişik bir tarz yapıyor.Death metale etnik,modern ve biçok değişik müzik tarzından dokunuşlarda bulunuyor.
Volkan:: : şu an ki kadro artıyor bile:)3 kişiyiz biz, adam olana çok bile.Ayrıca gruba 2.ci gitar alın diyen arkadaşları kınıyorum,bir sahnede bir gürültücü yeter:)
Arda: Notr'ün "Bowing Down To Destruction" adlı demo albümü piyasaya çıktı peki demo satışı ve dağıtımı sizi hayal kırıklığına uğrattı mı yoksa beklentilerinizin üzerinde mi? ilgi nasıldı kısaca..
Volkan:: Hayal kırıklığımız dağıtımda oldu.Bir şirketle anlaştık İstanbul dışı dağıtımlarımızı üstlenmek istedi ama pek de başarılı değiller sanırım.İstanbul'da ise biz gerekli heryere verdik isteyen arkadaşlar buralardan ulaşabilirler ama bizim elimizde hiç kalmadı şu anda
Arda: Peki demoya Ulaşamayan Arkadaşlar İçin nasıl ulaşacağız demoya ? ? Siteye koyacak mısınız ? sorusu geldi peki nasıl ulaşacaklar? (not: 1-2 mp3 vardı en son ama şuan site kapalı?)
Volkan:: demoya ; Sitemizi en yakın zaman da açıcaz daha doğrusu açık da bi sorun çıktı halledicez en kısa sürede www.notr.org u
wwwmyspace.com/notrinity den 2 parçamızı dinleyebilirsiniz şimdilik
Arda: Kayıtlar nasıl geçti? Ev ortamında ve Stüdyolarda yaptığınızı da göz önünde bulundurursak,
Volkan:: Kayıtlarımızı imkanlarımız doğrultusunda halletmeye çalıştık.Benim bazı yanlış seçimlerimden dolayı çok mutlu değilim demonun soundundan.Studyodaki kayıtlarımız zengin çocukları olamadığımızdan dolayı alalacele hızlıca geçmek zorundaydı.Bu yüzden de beğenmediğim bi vokalim mevcut demo da ama konserlerde dinlemenizi öneririm;)
Ayrıca yeni parçalara başladık,şöyle bi tüyo veriyim çok daha iyi bir kayıt ve daha zengin bir Notr karşınızda olacak:)
Arda: Bize demodan bahsedermisin ? Beste veya söz yazarken nelerden etkileniyorsunuz? sözleri kim yazıyor ? anlatılan bir hikaye varmı ?
Volkan:: Bestelerimizde bariz bir grup havası yok dikkat edilirse.aha da şu denemiyo Notr ün daha çok kendine has bi şeyleri olduğunu düşünüyorum.Baktığımız zaman bazı çıkardığımız işler daha önce hiç yapılmamış yada ben hiç duymamışım:)illa ki deathmetal olsun sert olsun vs diye bi kasılma amacımız yok.Bizim içimizden akanları enstrumanlara,müziğe yansıtmaya çalışıyoruz,bestelerimiz böyle oluşuyor diyebilirim.Yani bu günkü gruplarımız gibi ulan teknik yapalım,hadi prograsif moda yapmalıyız diye çalışmıyoruz:)o an çıkan şey prograsifse prograsiftir gibi.
Sözleri ben türkçe olarak yazıyorum.Daha sonra Çağrı gerek bunlardan etkilenerek gerekse çevirerek yazıyor.Sözlerimizde daha çok toplumsal olaylar ve psikolojik olayları işliyoruz.İnsan psikolojisi çok karışık ve rahatsız olduğumuz olayları da dile getirmeye çalışıyoruz
Arda: Peki Sizin demodaki favorileriniz hangileri? Mutlaka özel olan çalışmalar vardır! hepinizin işte bu dediğiniz parça hangisi ?
Volkan:: İnan bana değişiyor:) İlk zamanlar Morphibic Mind tı grupça ilk göz ağrımız:)çünkü gerçekten denememiş bi çok şeyi kustuk o parçanın üstüne;9/8 lik death metal + ortasında melankolik 9/8lik bass tapping üstüne blues solo ve şarkının sonunda tango üstüne arabic solo:)
herkesin bu parçayı can kulağıyla dikkatlice bi dinlemesini öneririm
Arda: Demonun kapak tasarımı bütün haşmetiyle karşımızda duruyor. Nasıl oldu? Kim yaptı? Nasıl yaptı? :) Bunlar ve benzeri sorular, halen karanlıkta.:)
Volkan:: Kapak tasarımı tamamiyle Çağrı'ya ait.Öncesinde çok tartıştığımız kapağı en sonunda kendi logomuzu koyarak yaptık.Kapak ;alev renkli karmaşık bi kaosun içindeki logomuz,

Arda: Türkiye piyasasında ne kadar süredir varsınız ? Grubun isminin bulunması nasıl oldu?
Volkan:: 1999 un son çeyriğinde kuruldu grup ama doğru dürüst aktivite göstemeye başlaması (2003)Taner'in davula ,(2004)Çağrı'nın da bass gitara geçmesiyle beraber son 2 senedir başladı.Grubun ismini grubun ilk bassçısı ve benle beraber kurucusu olan Hakan Okan buldu.Evrensel bir dilde olması ve biçok anlam taşıması ilgimizi çekti.Bazen ne o yana ne bu yana gidebilirsin:)
Arda: Grubun geleceğe yönelik planları, projeleri, hayalleri arasında neler var?( albüm veya yurt dışına açılmak gibi) bu yöndeki calışmalarınız varmı?
Volkan:: Şuanki en yakın planımız yeni bestelerimizi ve kayıtlarımızı yaparak albümümüzü çıkartmak.Yurtdışından bir festivale çıkıcaktık ama şanssızlığımız sonucu festivaldeki kontenjan doldu ama bizim bir dahaki festivale çıkmamızı istiyorlar umarım zamanlarımızı uyuşturabiliriz.Elbette ki düzgün olan yurt dışı festivallerinde çalmak istiyoruz.
Arda: Size müzik yapma ilhamını veren gruplar hangileri?Genel olarak dinlediğiniz, beğendiğiniz gruplar kimlerdir?
Volkan:: Çok çeşitli bunlar ben; (sezen aksu,death,jason becker,skinless,sepultura,yeni türkü severim (ama sayıcak çok şey var tabi)
(taner;death,cannibal corpse,opeth,sepultura vs sever ) (çağrı;cynic,atheist,death,opeth vs Sever)
Ama bize ilham versin diye dinlediğimiz biri yok yani:) grubun kurulmasında korn ve sepultura çok ilham vermiştir,özellikle sepultura death metal gibi sert bi tarz benimsememizdeki en büyük etkendir diyebilirim.Chaos A.D albümü olmasa ya Notr olmazdı yada bu tarzlarda müzik yapmazdı.
Arda: Fanzin,webzin,dergi gibi belli başlı ürünlerde neler dikkatinizi çekiyor?yerli gruplara yeterince destek veriliyor mu yoksa dergi ya da webzine yabancı grup pazarında yok olup gidiyor mu?
Volkan:: Aynen söylediğin gibi oluyor ama Türkiye'de herşeyde olduğu gibi burda bile torpil geçerli maalesef.Özgürlüğün müziği olarak anılabilecek olan asi bi tarz da bile böle çirkin şeyler mevcut.Zaten sürekli belli gruplar kayırılıyor.Biz kimsenin bi tarafını yalamadığımız için belki de bizi tanıyanlar,bi şeyi beceremeyipte tanıdıkları bol olan gruplardan çok çok daha azdır. Ama belirtmeden geçemiycem ki metaltr bu işi gerçekten yapıyo,gerçekten destek vermeye çalışıyor ve elinden geleni yapıyor gerisi dinleyiciye kalmış...
Arda: Özellikle üstünde durmak istediğim bi konu var.Türkiye de müzik yapmak çok zorlaştı konserler olsun mekan ve grupların çektikleri sıkıntılar sizce bu sorunlar düzelicek mi yoksa aynı tas aynı hamam mı sizce?daha iyi imkanlarda daha iyi konserlere imza atmak isterdiniz yanılıyor muyum? Çok sordum dimi:)
Volkan:: Elbette ki daha iyi mekanlarda sahne almak isterdik,bize değer verilmesini isterdik ama isteyince olamıyacak bişey yok bence ; Eskişehir konserimizde hiçbir zorunluluğu olmadığı halde organizatörden sıkıntıda olduğumuz bazı bikaç şey talep ettik ve anında yapıldı(yemek gibi:) çok zor değil yani istediklerimiz jeepler vs ler değil:)
Bizim ve birçok grubun sıkıntısı tesisat sorunları ve konsere ilgisizlik,seyircinin az olması yani ve bu sorunların olmadığı konserlerdeki performansımızı görmeyenlerin görmesini çok isterim.
Arda: Son dönemde cıkan kaliteli gruplar ve kaliteli ürünler.. Sanki Türkiye'de bir canlanma var gibi, ne dersin?
Volkan:: Ben de metaltr ailesine çok teşekkür ederim hem bu zevkli röportaj için hem de türk metal müziğine elinden gelen desteği verdiği için.(ayrıca bu kadar yazıyı okuyanlar varsa onlara da teşekkürler:)
Son olarak ise dinleyiclerin artık daha seçici ve türk gruplarına daha fazla detek olmasını,yanlız bırakmamasını istiyorum
herkese teşekkürler... Evet artık çok fazla metal dinleyicisi var ama bunların çoğu bilinçsiz dinliyor,sadece dinlemiş olmak için yada siyah kıyafetini tamamlamak için:) bu paralelde de çok fazla grup çıkıyor ama aralarında çok iyi işler yapanlar yok değil.Biraz piyasayı takip eden,araştıran insanlar bu grupları bulmakda zorlanmazlar ve pişman olmazlar.
Arda: Peki Türkiye'de Death metal piyasası için sizin görüşünüz nedir?
Volkan:: Ya Türkiye 'de bırakın death metali metal diye bi piyasanın bile lafı zor geçiyor ne yazıkki:( ama Türkiye'de bu işi başlatmış öncü olmuş bikaç grubumuz abilerimiz:) mevcut.Şimdi bizde yürütmeye çalışanlardanız tabi sizin ve dinleyenlerin yardımı ile:)
Arda: Bu röportajda bize zaman ayırdığınız için metaltr olarak çok teşekkür ederiz.ve en yakın konserde beraber headbang yapmak üzere... Söz senin.Son olarak dinleyicilere neler söyliyceksiniz?
Volkan:: Ben de metaltr ailesine çok teşekkür ederim hem bu zevkli röportaj için hem de türk metal müziğine elinden gelen desteği verdiği için.(ayrıca bu kadar yazıyı okuyanlar varsa onlara da teşekkürler:)
Son olarak ise dinleyiclerin artık daha seçici ve türk gruplarına daha fazla detek olmasını,yanlız bırakmamasını istiyorum
herkese teşekkürler...
NOTR web sitesi
NOTR`un Myspace web sitesi


|
|